Blogger Templates

la tahzan_ cinta humaira

sesuatu yang didimpikan tidak selalu menjadi kenyataan,

tetapi apa yang tidak diduga selalu berlaku dengan tiba-tiba

biarlah kita menangis hari ini dengan kesakitan semalam

tetapi usah kita ketawa berpanjangan kerana kegembiraan yang belum pasti untuk selama-lamanya…..

berharap hanya pada mu ya ALLAH

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

powered by lirik lagu indonesia

Sunday, 22 January 2012

lina hijrah lah....................

Salam alaik..insyaallah hari ni ana nak kongsikan sikit tentang hijrah..
hijrah (هِجْرَة), maksudnya ialah perpindahan..apa yang dimaksudkan dengan perpindahan?? Jum sama2 kita koreksi diri dalam meningkatkan lagi akidah kita bersama, insyaallah..
Hijrah perjuangan tajuk present ana dalam subjek 
psikologi personality 
sangat terusik ketika meyampaikan tajuk ini..mungkin ada sebab2 tertentu..orang kata apa yer?? ummm mood nak nangis…hehe sabar yer Norlina ali duka yang hadir pasti akan dibalas kebahagian.. “setiap ujian yang hadir segala nya pasti hati adik mampu hadapi” pesanan dari abah tercinta..insyaallah..

(hijrah + hati = pengorbanan + sabar)

benda yang disukai perlu ditinggalkan dan apa yang kita tak suka kita kena amalkan..insyaallah..kata2 kak farhah “Allah sengaja uji manusia kadang2 dengan ujian yang sama.nak tengok adakah kita mampu melepasi ujian yang kedua”..berubah dan berhijrah bukan hanya melalui perkataan atau pun sekadar niat tapi perlu ada usaha.membentuk kan hijrah melalui hati dan dizahirkan melalui amalan..insyaallah..

soalan diajukan:-

Assalamualaikum..saya mohon pendapat daripada sahabat pembentang..saya orang biasa selalu buat kesilapan yang sama..setiap kali tahun baru atau awal muharam saya selalu berjanji nak berubah kearah lebih baik tapi kebiasaannya pasti gagal.macam mana tu??
Humairah:- Insyaallah sebenarnya apa2 pun yang kita alami dan rasa untuk kearah lebih baik itu pun sudah dinamakan hijrah..niat baik yang berbuah sudah dicatit amalan oleh malaikat raqib tapi ia akan menjadi lebih mulia jika ia seiring dengan amalan.

orang yang bijak akan melaksanakan sesuatu perkara sebelum berkata-kata tapi orang yang sombong adalah orang yang mampu berkata tetapi tak mampu melakukan apa yang diperkatakan. jadi koreksi diri adakah kita dalam golongan orang yang bijak ataupun orang yang sombong. sebenarnya apa yang diperkatakan sebentar tadi semua untuk ana. ingatan buat ana. supaya bukan sekadar mampu bercakap tetapi berusaha untuk mengamalkan apa yang telah diperkatakan.
Penghijrahan sesuatu yang sangat menyakitkan,tapi ingat lah yang baik itu memang akan dimulakan dengan kepahitan. nak melangkah kearah hijrah itu pun sudah cukup buat hati ini menangis. keputusan yang dibuat kadang2 tak tahu sama ada betul ataupun tidak. insyaallah setelah bermusyawarah dengan seorang sahabat maka itu lah yang terbaik.bukan untuk diri ana tetapi untuk semua orang disekeliling.insyaallah jika mampu ana juga mahu kongsikan pada enta (zawjan solehan) hijrah ini. jika mampu ana juga mahukan yang terbaik dalam ukhwah yang ingin dibina. insyaallah ana mohon pada enta jika benar ana milik enta maka hadir lah ketika ana sudah bersedia insyaallah ana bermatlamat ingin kearah baitul muslim ketika umur ana 23tahun. jadi jika enta mampu menunggu sila kan menunggu tapi sekiranyan tidak pilih lah keputusan yang mampu membahagiakan hati enta. insyaallah ana tahu yang baik itu bukan mudah untuk diterima tapi jika benar ia terjadi Allah akan permudahkan segalanya. Syukran kerana sudi jadi sahabat istimewa yang hebat.. jum kita sama2 berhijrah.. “cintailah yang memberi nikmat, dan jangan lah engkau cintai nikmat yang diberikan”…asif jiddan….
Syukran ~
0 comments: